Баскетбольний м'яч - це, то з чого починається баскетбол! Деякі важливі моменти в експлуатації, зберіганні і догляді баскетбольного м'яча ми розглянемо в цій статті.

Накачувати баскетбольний м'яч потрібно наступним чином: нанесіть на отвір ніпеля або голку 1-2 краплі силіконового мастила, візьміть м'яч за панель, де знаходиться ніпель, вставте в нього голку, накачайте м'яч до зазначеного тиску, вказаного в таблиці.

Ми рекомендуємо використовувати силіконове мастило. Спеціальне масло не тільки попереджає пошкодження клапана і стінок нипеля, але і робить матеріал ніпеля еластичнішим, захищає його від пересихання.

Голка також повинна бути спеціальна для накачування м'ячів, а наконечник голки повинен бути рівним, гладким, без гострих країв і задирин.

УВАГА! Завжди використовуйте змащувальні речовини для ніпеля або голки, в іншому випадку Ви ризикуєте пошкодити ніпель і залишитися без м'яча.

Величини тиску, що рекомендуються для м'ячів з різних матеріалів і в різних одиницях виміру:

 

Вид м'ячаРекомендоване тиск (bar)
Рекомендоване тиск (psi)
М'ячі баскетбольні гумові, розмір 5-7
0,7-0,9
10-13
М'ячі баскетбольні гумові, розмір 3
0,6
8-9
М'ячі баскетбольні з натуральної та синтетичної шкіри, розмір 7
0,7-0,9
10-13
М'ячі баскетбольні з натуральної та синтетичної шкіри, розмір 5 і 6
0,7-0,8
10-12

Рекомендується перевіряти тиск в м'ячах за допомогою монометра, але що робити якщо його під рукою немає.

З приводу тиску в баскетбольних м'ячах пише ФІБА: «When dropped on the playing floor from a height of 1,800 millimeters (6 feet) the ball should bounce to a height between 1,200 millimeters and 1,400 millimeters (47 to 55 inches), measured to the top of the ball ». А саме, м'яч, кинутий з висоти 180 см, повинен відскочити від підлоги на висоту 120 см - 140 см. Такий спосіб перевірки підходить для м'ячів, виготовлених з різних матеріалів (гума, штучна шкіра, натуральна шкіра та ін.), а так само для майданчиків різної твердості, що впливає на відскок м'яча (асфальт, бетон, тартан, паркет).

Перекачування м'яча створює підвищений тиск і надмірне навантаження на матеріали, з яких виготовлений м'яч, при цьому сильно скорочуючи термін служби м'яча. Перекачування м'яча також негативно впливає на ігрові характеристики м'яча, перш за все на його відскок.

Увага! Не можна сидіти на накаченому баскетбольному м'ячі і бити його ногами, як у футболі, з силою кидати м'яч на гострі предмети - від цього м'яч дуже швидко втрачає форму і приходить в непридатність.

Зберігання та догляд

  • Після кожної гри слід протерти м'яч вологою тканиною. У разі сильних забруднень використовуйте тканину, змочену в теплому мильному розчині. Ні при якому разі не використовуйте абразивні чистильні матеріали, а також засоби, які містять розчинники і агресивні речовини.
  • Дайте м'ячу висохнути природним засобом. Якщо м'яч дуже мокрий, протріть його м'якою тканиною. Просушіть м'яч в добре вентильованому місці, подалі від джерел тепла, при температурі + 20-25 ° С і вологості 60-65%. Уникайте дії прямих сонячних променів і не сушіть м'яч поблизу або на поверхні опалювальних приладів. Тривала дія грязі, вологи, підвищеної температури призводять до погіршення фізичних властивостей м'яча і, як наслідок, його ігрових характеристик, скорочення його терміну служби.
  • Зберігати баскетбольні м'ячі рекомендується в сухому вентильованому приміщенні при температурі 5-25 С і відносній вологості повітря 50-80%. М'ячі повинні бути захищені від попадання прямих сонячних променів, дії пари, газів і хімічних речовин.
  • Професійні м'ячі з синтетичної і композитної шкіри слід зберігати і транспортувати в накаченому вигляді. В іншому випадку можлива деформація матеріалу покришки і відшарування панелей.