Баскетбольні кросівки - це важливий аксесуар в спорядженні як професійного баскетболіста, так і закоханого в баскетбол аматора.

Багато всесвітньо відомих виробників спортивного взуття, одягу та інвентарю пропонують і кросівки для баскетболу. Зараз кросівки баскетбольні відрізняються різноманітністю пропозиції. Але перш за все якісні баскетбольні кросівки - це комфорт, надійність і безпека.

При виборі баскетбольних кросівок баскетбольний інтернет-магазин BasketMania рекомендує звернути на наступне:

  • Якісні підошва
  • Хороша амортизація
  • Комфорт
  • Безпека
  • Розмір
  • Естетика

І це далеко не всі фактори.

Баскетбольні кросівки необхідно вибирати з урахуванням їх функціональності, комфорту і моди. Для цього необхідно розуміти які функції найкраще підходять для вашої гри.

Перш ніж прийняти будь-яке рішення з приводу взуття, вам необхідно зрозуміти свій стиль гри і можливості. Ви кидаєте з дальньої дистанції? Ваша гра демонструє спритність і швидкість або силу і агресію? 

Невідповідне баскетбольне взуття - це проблема, яку не бажає жоден спортсмен. Як тільки ви зрозумієте свою ігрову майстерність, вам буде простіше шукати бажані функції.

Типові баскетбольні кросівки розділені на три основні частини: верх, міжподошва і підошва. Кожна частина вашого взуття має ті якості, які впливають на довговічність і продуктивність. Отже, визначення того, які функції відповідають вашим потребам і стилю гри, життєво важливо для вибору правильного спорядження.


Верхня частина

Обговорюючи верхню частину баскетбольних кросівок, перше, що вам потрібно зробити, це вибрати бажану висоту. Баскетбольні кросівки бувають високим, середнім або низьким висоти.

  • Високі: верх облягає кісточку, забезпечуючи додаткову підтримку і стабільність. Як правило, високі баскетбольні кросівки і мають порівняно бІльшу вагу.
  • Середні: як випливає з назви, баскетбольні кросівки середньої висоти забезпечують гравцям золоту середину з точки зору підтримки щиколотки. Верхній матеріал прилягає прямо до щиколотки, щоб забезпечити деякий захист без всеосяжної конструкції. Середня частина забезпечує підвищену гнучкість.
  • Низькі: низькі баскетбольні кросівки, створені для швидкості і маневреності, але мало підтримують щиколотку через більш низького профілю.

Верхня фіксація (upper)

Для баскетбольних кросівок доступний ряд технік застібання, найбільш популярними з яких є шнурки.

Ви також можете знайти баскетбольні кросівки з блискавками, ременями або застібками на липучках. Ці деталі можуть додати більше підтримки вашої щиколотці, особливо в моделях з високим берцями, а також забезпечити додатковий захисний шар в порівнянні зі стандартними шнурками. Майте на увазі, що додаткове покриття означає і додаткової ваги.

Межподошва (midsole)

Проміжна підошва баскетбольного взуття - це те місце, де буде забезпечуватися амортизація взуття. Це робить цю частину однієї з найважливіших частин взуття. Велика частина межподошви складається з різних пінопластів, причому етиленвінілацетат і стислий пінопласт EVA є легшими варіантами в порівнянні з поліуретановими межподошвамі, які більш щільні і довговічні.

Фірмові технології амортизації також використовуються в межподошве; а саме в п'яті і передньої частини стопи. Ця технологія додана, щоб забезпечити додаткову амортизацію в точках тиску, які будуть витримувати великий стрес під час гри.

Нижня підошва (outsole)

Вибераєте баскетбольну взуття з підошвою, яка відповідає вашим потребам. Підошва зроблена з гуми або синтетичного матеріалу і є точкою зчеплення вашого взуття. Вибираючи взуття для баскетболу, зверніть увагу на відносно плоску і широку підошву, щоб забезпечити максимальний баланс. Для додаткового зчеплення шукайте підошви з малюнком у ялинку або шестикутником, так як вони призначені для захисту ваших ніг і запобігання ковзання вгору і вниз по майданчику.

Майже всі баскетбольні кросівки створені для гри в приміщенні. Відкриті корти менш щадні, ніж закриті паркетні. Отже, якщо ви знаєте, що будете грати виключно на відкритому повітрі, шукайте взуття з більш товстої і міцної підошвою. Також майте на увазі, що асфальт може роз'їдати протектор вашого взуття.

Баскетбольна взуття по ігровій позиції

Яка баскетбольна взуття найкраще підходить для атакуючих захисників? Чи є спеціальні баскетбольні кросівки для центрових?

Швидкі та універсальні гравці повинні використовувати легке взуття з помірною амортизацією, гнучкістю і підтримкою. Сильним гравцям потрібно важча взуття з максимальною стійкістю і амортизацією

Захисники: ця позиція вимагає швидких рухів по майданчику. Баскетбольні кросівки з низьким верхом мало підтримують щиколотку, але можуть допомогти в швидкості рухів.

Нападники: баскетбольні кросівки з високим берцями мають додаткову вагу, що може бути популярно серед більших і агресивних гравців. Взуття з високим берцями має додаткове покриття і підтримку.

Універсальні гравці: якщо ви універсальний баскетболіст на майданчику, вам потрібно буде знайти золоту середину. Баскетбольні кросівки з середньою посадкою забезпечують підтримку щиколотки, але при цьому залишають простір для руху. У цьому взутті більше гнучкості, що відмінно підходить для гібридних багатопозиційних баскетболістів.

Розмір баскетбольної взуття

Перш ніж купити баскетбольні кросівки, вам потрібно визначитися з розміром взуття. Не знаєте з чого почати?

Оптимальний розмір передбачає сантиметровий зазор між пальцями і носком взуття.

Приміряйте баскетбольні кросівки і перевірте, чи підходять вони. Перевірте довжину, затиснувши великий палець руки між великим пальцем ноги і кінцем взуття. Там повинно бути невеликий вільний простір. По ширині взуття повинна бути зручним, але не занадто тісним. Також зробіть кілька бігових кроків, щоб переконатися, що п'ята не ковзає по задній частині взуття.

Як тільки ви визначитеся з розміром, саме час обрати свою ідеальне баскетбольне взуття.

Естетика

Вибираючи нову пару баскетбольних кросівок, ви повинні враховувати не тільки те, як вони зроблені, але і як вони виглядають. Вам знадобляться баскетбольні кросівки, які не тільки добре функціонують, але і заявлять про себе.

Покажіть свою індивідуальність, вибравши колірну схему і дизайн, що відповідають вашим смакам. Якщо ви хочете виділитися, виберіть стиль з більш яскравими кольорами та елементами дизайну

Баскетбольне взуття також можна носити як спосіб життя. Добре виглядати і відчувати себе добре в баскетбольних кросівках можна кожного дня.

Щоб отримати пораду про те, як утримувати баскетбольний взуття в чистоті, обов'язково ознайомтеся з цими порадами.