Баскетбольний м'яч - це те, з чого починається баскетбол. Як вибрати баскетбольний м'яч.

Класичний м'яч для гри в баскетбол 7-го розміру має круглу форму, масу - 567-650 г, окружність 749-780 мм, а також встановлений відтінок оранжевого кольору з традиційним малюнком.


Найбільшими виробниками баскетбольних м'ячів є компанії Spalding, Nike, Molten (Molten Corporation), Wilson (Wilson Sporting Goods), Mikasa, Rawlings.

Вибрати й купити баскетбольний м'яч - це просто.

Для цього потрібно керуватися такими головними факторами:

1. Де відбуватиметься гра в баскетбол?

  • Гумові м'ячі з позначкою OUTDOOR рекомендуються для аматорської гри на вулиці та залі. Це відносно недорогі баскетбольні м'ячі, але і в непридатність вони приходять відносно швидко.
  • Баскетбольний м'яч з комбінації синтетичної шкіри і гуми з маркером INDOOR / OUTDOOR призначений для гри як на вулиці, так і в залі. Це більш дорогий і якісний м'яч для гри в баскетбол. Такий м'яч даруватиме Вам задоволення від гри набагато довше гумового м'яча.
  • Баскетбольний м'яч з позначкою INDOOR / OUTDOOR призначений для гри в зал чи на відкритому корті зі спеціалізованим покриттям. Ще більш якісний і дорогий м'яч. М'яч з композитної шкіри призначений для гри на дерев'яному або гумовому покритті. Він м'який і приємний на дотик, а відчуття таке, що прилипає до руки.
  • Баскетбольний м'яч з натуральної чи композитної шкіри з позначкою INDOOR - найдорожчий клас м'ячів.  Дані професійні баскетбольні м'ячі призначені тільки для гри в спортивних залах і використовуються на професійних матчах різного рівня.

2. Хто буде грати в баскетбол? Дорослі чоловік або жінка, а може дитина. Щоб вибрати відповідний м'яч, потрібно розуміти класифікацію розмірів:

  • Розмір №3 - невеликий м'яч з окружністю близько 570 мм, підійде для самих маленьких баскетболістів віком до 7 років,
  • Розмір №5 - баскетбольний м'яч з окружністю близько 700 мм, підійде для дітей віком до 10-12 років.
  • Розмір №6 - баскетбольний м'яч з окружністю близько 730 мм, підійде для жінок і підлітків.
  • Размір №7 - офіційний "дорослий" розмір баскетбольного м'яча з окружністю близько 760 мм.

3. Який бюджет на покупку баскетбольного м'яча?

Підозріло дешевий м'яч навряд чи подарує задоволення від гри.

У виборі м'яча рекомендуємо не витрачати занадто багато грошей на вуличні м'ячі, але і не шкодувати грошей на м'яч для залу.

При виборі м'яча в магазині звертайте увагу на вид і форму м'яча. Якісний баскетбольний м'яч повинен мати круглу форму без шишок та інших випуклостей. Матеріал м'яча не повине мати тріщин, розривів і оголеного корду.

Нормальним тиском м'яча прийнято вважати біля 0,65 атмосфер. Кинутий на підлогу з висоти плеч м'яч повинен відскочити приблизно на висоті пупка. ФІБА каже, що м'яч, кинутий з висоти 180 см, повинен відскочити на висоту 120-140 см. від підлоги.

НЕ грайте баскетбольним м'ячем в футбол! :)

Після гри необхідно протерти м'яч для баскетболу вологою тканиною і дати йому висохнути природним шляхом.

Зберігати м'ячі рекомендується в сухому місці при температурі від + 5 ° C до + 25 ° C і відносній вологості повітря 50-80%. М'ячі повинні бути захищені від попадання прямих сонячних променів, впливу парів, газів і хімічних речовин.

Професійні баскетбольні м'ячі з композитної та натуральної шкіри з позначкою Indoor слід зберігати і транспортувати в накаченому стані. В іншому випадку можлива деформація матеріалу покришки і відшаровування панелей.

Крутого Вам баскетболу! :)